Det finns ett fotografi av William Harley som togs då han var i 40-årsåldern. Det visar en mycket prydlig gentleman, klädd i blazer, skjorta och slips. Man kan ana sig till att han har det gott ställt.William Harley hade förverkligat sin dröm och tjänat mycket pengar. Trots att han blev mycket känd finns det inte särskilt många foton av honom. William Harley var inte någon hejsan-hejsantyp, flera av hans vänner har betecknat honom som tillbakadragen.
Han arbetade hårt och på fritiden kopplade han av med jakt och fiske. Hans hobby var etsningar och blev fantastisk bra. En av dem han gjort har blivit mycket känd, den föreställer hans far som är ute på andjakt i en eka. Pappan var trött och det bar sig inte bättre än att han somnade. Hans snarkningar verkade som ett lockrop för änderna, de kom simmande och flockades runt omkring honom. En and hoppade till och med upp i ekan!

William tyckte också om att köra motorcykel och spela golf. Eftersom han oftast arbetade på sitt kontor, blev det här en nyttig omväxling för honom. Då William Harley var 29 år gifte han sig med den två år yngre Anna. Hon var mörk och såg mycket bra ut och det blev ett lyckligt äktenskap. William Harley kände att han fick vad han behövde, en fru som ställde upp och hjälpte honom. De fick tre barn tillsammans, två pojkar och en flicka.
William Harley hade jobbat sig upp från ganska enkla förhållanden. Hans pappa var järnvägsingenjör och hade kommit till USA från England 1860. William hade fyra syskon, men alla dog i späd ålder. Hans bästa vän från tonåren hette Arthur Davidson. Båda var tekniskt begåvade och utvecklade ett särskilt intresserade för cyklar, som var en nyhet vid den här tiden. När William Harley var 15 år gammal fick han jobb på en cykelfabrik. Där lärde han sig mycket som han fick nytta av. Men han hade en dröm och det var att göra en riktig motorcykel. Ett fordon, som man bara kunde åka på utan att behöva trampa. Sådana fanns redan i enstaka exemplar, men de var alla mycket primitiva och otillförlitliga. William beslöt sig för att förverkliga sin dröm och tillsammans med Arthur startade han 1903 en liten firma. De skaffade sig en verkstad, ett enkelt litet träskjul på knappt 20 kvadratmeter, med företagets namn Harley Davidson på dörren.
Efter en tid anslöt sig en av Arthurs bröder och så var de tre man i det lilla företaget. De fick börja från början då de ville göra en riktig motorcykel och inte bara en motordriven cykel. Därför fick de experimentera sig fram och göra nya uppfinningar. Det gick långsamt, men till slut lyckades de. År 1904 hade de byggt tre motorcyklar och samtidigt kom ett litet genombrott. En återförsäljare lyckades sälja en av dem i Chicago!

William och Arthur jobbade vidare och fick med tiden vind i seglen. Den gamla verkstaden blev för liten så år 1906 flyttade de till ett annat och större träskjul. Arbetsstyrkan hade då växt till sex anställda. Tillväxten fortsatte och 1907 hade de 18 anställda. Ett par år senare fick företaget sin berömda logotyp ”bar and shield”. År 1912 hade de blivit riktigt stora och flyttade in sin fabrik och sitt kontor i ett stort sexvåningshus i Milwaukee. Sedan kom det första världskriget och den amerikanska armén meddelade att de behövde motorcyklar. Totalt handlade det om 20 000 och de flesta kom från Harley Davidson. William Harley hade börjat 1903 i liten skala i det lilla skjulet. År 1920 var Harley Davidson den största tillverkaren av motorcyklar i hela världen! Då hade H-D 2 000 återförsäljare i 67 länder.
Han hade förverkligat sin dröm. Det första världskriget följdes av det andra och då kom den amerikanska armén med nya beställningar. Motorcyklarna behövdes nästan överallt. Harley Davidson levererade dem – totalt 60 000!

Men William Harley fick aldrig uppleva krigsslutet, han slet ut sig som chefsingenjör i Harley Davidson. Den 18 september 1943 kollapsade han och dog efter en golfrunda. William Harley var inte ensam ägare till Harley Davidson, han var kompanjon med sin vän Arthur Davidson och dennes bröder. Idag blomstrar företaget och 2017 sålde H-D 242 800 motorcyklar i hela världen!

Nu när vi skriver hösten 2018 har Williams motorcyklar blivit inblandade i ett handelskrig, därför att EU funderar på att lägga en tullavgift på dem. Det hade William Harley säkert blivit mycket förvånad över.